EVENIMENT LUNA IUNIE

NOUTATI EDITORIALE

Etica si cercetare biomedicala”. Vasile Astarastoae, Sana Loue

„Lucrarea de fata, sub editura Prof Dr V. Astarastoae si Dr Sana Loue, defineste etica medicala drept un set de reguli de conduita atat a medicilor cat si a celorlalti profesionisti implicati in actul de sanatate, fata de pacientii lor. Astfel, sunt enumerate cele mai frecvente situatii in care actul medical trebuie sa se supuna eticului si modul in care acest lucru se intampla.

Debutand cu definirea consimtamantului informat, principiu etic primordial, ce sta la baza atat a cercetarii biomedicale cat si al oricarui act medical in sine, lucrarea evidentiaza aspectele etice in cazul cercetarii genetice, cercetarii medicale pe pacienti de diferite categorii de varsta, sociale si etnice, cat si cercetarii efectuate pe populatii cu o patologie aparte (consumatorii de droguri, bolnavii terminali).

Un capitol special este dedicat consideratiilor etice si aspectelor legale cu privire la cercetarea pe animale.

n toate capitolele lucrarii este urmarita respectarea celor patru principii de baza ale bioeticiii: respectul pentru autonomia pacientului, aportul maximului de beneficiu pentru pacient in cadrul actului medical, non nocivitatea acestuia dar si distribuirea cu justete a resurselor medicale limitate.

In conditiile unei posibilitati crescande de informare prin mass media si Internet, ce stau in ziua de astazi la dispozitia presei si a cetateanului, implicit al pacientilor, apare din ce in ce mai probabila, din partea acestora, posibilitatea de a chestiona si pune in discutie activitatile de cercetare medicala.

In acest context, lucrarea de fata se constituie ca o necesitate si un indreptar ce trebuie sa se afle la indemana oricarui profesionist implicat in aceste activitati.

ISBN: 978-606-544-204-7

274 pagini” http://www.cmb.ro/carti/carti_noi/ecbm.html

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s