CEDO, în cauză privind România: Nu există „dreptul de a muri” sau „dreptul de a nu fi născut”

EU PArlam la manif

Va prezentam de pe blogul „Cultura Vietii” doua vesti bune de la CEDO:

1. CEDO, în cauză privind România: Nu există „dreptul de a muri” sau „dreptul de a nu fi născut”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis recent decizia în cauza „M.P. și alții contra ROMÂNIA” constatând că nu există un „drept de a muri” sau un „drept de a nu fi născut”, ci doar dreptul la viață.

Reclamanții: doi soți români și fiul lor, conceput prin inseminare artificială, născut cu o malformație (tibia agenesis), au solicitat în instanță despăgubiri pentru pierderea suferită prin faptul că copilul s-a născut cu o malformație genetică. Mama a pretins că, dacă medicii i-ar fi explicat pe parcursul sarcinii că fătul are această anomalie, ea ar fi putut alege dacă să facă sau nu avort și deci ar fi putut evita suferirea unui prejudiciu.

În numele copilului lor, părinții s-au la CEDO plâns că dreptul acestuia la viață ar fi fost afectat prin nașterea sa cu dizabilități din cauza unei neglijențe medicale, bazându-se pe articolele 2 (Dreptul la viață) și 8 (Dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, în numele lor, cei doi părinți s-au plâns că nașterea unui copil cu dizabilități le-a adus atingere dreptului la protecția vieții private și de familie.

http://www.culturavietii.ro/2014/06/27/cedo-cauza-privind-romania-nu-exista-dreptul-de-muri-sau-dreptul-de-nu-fi-nascut/#.U7FPMc3OtD4

2.CEDO: Părinții copiilor născuți fără viață trebuie consultați cu privire la soarta rămășițelor pământesti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis pe 12 iunie o decizie în cauza Maric contra Croația, constatând că autoritățile publice încalcă drepturile părinților de copii născuți fără viață, dacă nu îi consultă pe aceștia cu privire la ceea ce urmează să se întâmple cu trupul neînsuflețit.

În 2003, doamna Maric a născut la termen un copil fără viață, într-un spital de stat din Croația. Părinții au lăsat în grija instituției trupul neînsuflețit al copilului. După ce s-a efectuat autopsia, trupul copilului, împreună cu alte resturi umane, au fost incinerate prin intermediul unei firme specializate. Când reclamantul și soția sa au încercat să obțină informații despre înmormântarea copilului, nu li s-a putut da un răspuns.

Părinții au dat în judecată spitalul, dar nu au avut câstig de cauză deoarece instanțele naționale au considerat că spitalul a procedat potrivit legislației în vigoare în Croația cu privire la copiii născuți fără viață.

Curtea Europeană a fost sesizată pentru încălcarea articolului 8* din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care privește dreptul la respectarea vieții private și de familie, reclamanții considerând că trupul copilului a fost „eliminat incorect”, ceea ce i-a împiedicat să afle informații cu privire la locul în care a fost înmormântat copilul.

http://www.culturavietii.ro/2014/06/27/inmormantare-copil-nascut-mort/#.U7FP8c3OtD4

De la CEDO hptararile trebuie sa ajunga pe masa parlamentelor nationale si a celui al UE, de la Strassburg, unde familiile incearca sa isi faca evidente opiniile si prin desfasurarea unui imens steag al La Manif pour Tous, cel a carui poza ilustreaza aceasta stire:

http://www.lamanifpourtous.fr/fr/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s