Pacienta in coma: „Eram constienta de tot ceea ce se petrecea in jurul meu”

cimitir-maramuresMichael Schumacher si-a revenit din coma. Cazul acestei celebritati catolice, readuce in actualitatea franceza cazul unei paciente care descrie in acest link experientele ei:

http://www.europe1.fr/MediaCenter/Emissions/L-interview-verite-Thomas-Sotto/Videos/Cahanin-Caillaud-J-etais-consciente-de-tout-2154399/#

Care sunt definitiile mortii in Romania?

Cand este permis transplantul de organe?

Cateva informatii alaturat:

Numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut cu peste 50% in 2008, fata de anul precedent, au anuntat, marti, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

In prezent, in Romania, transplantul de la o persoana aflata in moarte cerebrala se poate efectua numai cu acordul familiei.

„In anul acest an, am reusit sa efectuam 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de alti ani, in care reuseam sa facem doar cateva zeci de transplanturi. De asemenea, la nivel national, s-au efectuat 600 de transplanturi de tesuturi”, a precizat directorul ANT, dr. Victor Zota.

Potrivit ANT, in 2008, a fost pus la punct si a devenit functional Registrul National de Transplant. „Prin acest registru am dorit sa eliminam traficul de organe si sa avem o evidenta clara a tuturor celor care au nevoie de un transplant. Nicio persoana care nu se afla in acest registru nu poate face transplant in Romania”, a completat dr. Zota

http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/numarul-donatorilor-in-moarte-cerebrala-a-crescut-cu-peste-50-la-suta-fa_2975

In 2013 Romania a devenit campioana europeana la donatori aflati in moarte cerebrala:

Transilvania este fruntea, cei mai multi donatori in moarte cerebrala au provenit de aceasta zona. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la inceputul anului pana acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la suta de la donatori in moarte cerebrala”, a spus Lucan, care este si membru al Consiliului Stiintific al ANT.

Potrivit acestuia, peste 75% din pacientii ICUTR Cluj au fost supusi transplanturilor la mai putin de un an din momentul inscrierii pe listele de asteptare.

„Sunt 12 bolnavi care au fost transplantati in mai putin de o zi din momentul inscrierii in lista de asteptare, alti 14 transplantati in mai putin de o saptamana si 60 in mai putin de 30 de zile”, a subliniat Lucan.

La randul sau, Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Stiintific al ANT, a declarat ca dupa infiintarea ANT in Romania se poate vorbi despre „transplant sistematic”.

Coordonatorul national de transplant, Victor Zota, a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca spera ca la sfarsitul acestui an numarul de donatori in moarte cerebrala din Romania sa ajunga la 140.

http://www.ziare.com/social/spital/romania-campioana-europei-la-donatori-in-moarte-cerebrala-1262206

Domnul doctor Victor Zota deplage faptul ca:

Protocolul pe care îl are România pentru declararea morţii cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex şi cel mai sigur protocol din lume, a declarat vineri într-o conferinţă de presă coordonatorul naţional de transplant Victor Zota.
„Protocolul pe care îl are România pentru declararea morţii cerebrale este cel mai complicat, cel mai complex şi cel mai sigur protocol din lume. În acelaşi timp presupune şi efectuarea unor investigaţii paraclinice care nu sunt chiar foarte uşor de făcut în toate spitalele din ţară. Având în vedere că noi la ora actuală avem peste 40 de spitale implicate în declararea morţii cerebrale şi în prelevare dorim să modificăm (n.r. protocolul), o modificare destul de mică dar extrem de importantă să găsim alternative pentru electroencefalograma care se efectuează la ora actuală în mare parte din spitale”, a spus Zota.
La rândul său profesor doctor Dan Tulbure a spus că nu se pune problema de a modifica sau de a schimba protocolul ci de a-l „adapta”, lucru care ar duce la un număr mai mare de donatori.

http://www.i-medic.ro/stiri/victor-zota-protocolul-pentru-declararea-mortii-cerebrale-este-cel-mai-complicat-din-lume

Ceea ce nu impiedica cascada de transplanturi:

http://sanatate.publicare.ro/search.html?q=transplant&page=0

Un articol de blog cu multe informatii:

http://piersicuta.blogspot.ro/2014/01/minciunile-profitabile-ale-stiintei.html

Doreste cineva sa adauge infromatii din bioetica Bisericii Catolice?

(D.P.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s