Propuneri suplimentare la HG privind Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020

Propunerile au fost prezentate de medic Daniela Paun,pe 20 ianuarie, in cadrul  dezbaterii publice care s-au desfasurat prin prisma standardelor OMS si nu a celor Uniunii Europene.

1. Legat de nota de fundamentare:

 
 
 

Punct  4

Impactul asupra mediului

 

 Dupa 23 de ani de contraceptie legala in Romania, in situatia in care inca din 2007  peste 80% din populatia din mediul rural accesa serviciile de baza  de sanatate a reproducerii este necesara o evaluare a impactului asupra mediului deoarece contraceptivele hormonale ajung in apa si influenteaza sanatatea populatiei , nu numai a pestilor si broscutelor:

A study conducted at Princess Margaret Hospital in Toronto that looked at 87 countries found a statistically significant relationship between use of the contraceptive pill and prostate cancer.
Anumite contraceptive sunt clasificate de OMS in grupa 1 de carcinogene:
IARC Monograph Preamble on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans.
 
 
 
 
Sectiunea 5
 
Impact Legislatie
 
Punctul 3.
 
a. Avortul la cerere  contravine Conventiei Europene a Drepturilor Omului:
 
Studiu in Irish Journal of Legal Studies  vol 3 (2)/2013 dr. Gregor Puppinck
 
 
b. Legat de cercetare si  transplantul de celule umane din:  decizia  Curtii Europene de Justitie in cazul Brustle v.Green Peace
 
 
 
“SANATATE SI PROSPERITATE”
 
3. CONTEXTUL ACTUAL AL SISTEMULUI DE SANATATE
 
3.1 Profilul de sanatate al populatiei
 
Analiza mortalitaii materne si infantile dupa modelul EU:
European Perinatal Health Report:
 
 
Prosperitatea deriva din natalitate, iar aceasta este rodul fertilitatii:
 
–       scaderea numarului de avorturi este in Romania in mare masura rezultatul infertilitatii crescute 15-20%  si al avortarii unui numar mare de fetite;
–       atentie ar trebui acordata prevenirii cauzelor evitabile de infertlitate  si  ocrotirii fertilitatii.
 
 
 
OS 1.2 Reducerea de sarcini nedorite , a incidentei avortului la cerere si a ratei mortalitatii materne prin avort
In ce masura contraceptivele previn graviditate?
1.     Studiu Institutul Guttmacher aest asociat cu  Planned Parenthood SUA care a condus la formarea Internatioonal Planned Parenthood, din care face parte si ramura romaneasca SECS. Acest Institut   a studiat in 2003 cum a influentat contraceptia  numarul avorturilor in 11: Bulgaria, Cuba, Ungaria, Kazakstan, Olanda, Singapore, Korea de Sud, Elvetia, Tunisia si Statele Unite. Tendintele pe parcursu; a 20-25 de ani au fost similare. Initial folosirea contraceptiei a condus la cresterea nuamrului de avorturi. Numarul de avorturi a scazut dupe ce fertilitatea s-a stabilizat, a scazut, in aceleasi conditii de folosire a contraceptiei.https://www.guttmacher.org/pubs/journals/2900603.html
2.     Alt studiu al Institututlui Guttmacher din 2002 surprinde statistica sensibil egala (45 versus 46%) pentru utilizarea contraceptivelor  versus absenta lor in luna precedand garaviditatea terminata prin avort in SUA:
3.     In 2012, cercetatori ai Universitatii de Stat din Moscova au ajuns la concluzia potrivit careia “in timp ce femeiel ruse au cea mai mare rata de folosire a contraceptivelor, comparativ cu cele din Bielarusia si Ukraina, totodata ele au si cea mai mare rata de avort’.  Cercetatori au fost surprinsi de faptul ca fertilitatea scazuta si rapida descrestere a ratei avortului in Bielarusia si Ukraina sunt acompaniate de o structura inadecvata de folosire a metodelor contraceptive.”
4.            In 2011, in Spania un studiu a incluzand 2000 de femei intre 15 si 49 de ani, intre 1997-2007, a constata ca utilizarea contraceptiei a crescut de la 49,1% la 79,9% in timp ce rata avorturile s-au dublat, de la  5.52 per 1,000 femei la 11.49.
 
 
 
5.     In 2012, in Marea Britanie, secretarul de stat al Departamentului de Sanatate, a ajuns la concluzia ca reducerea mijloacelor contraceptive de catre guvern nu  a influentat numarul avorturilor.
Marea Britanie poate fi un exemplu  pentru Romania al modului in care  rata sarcinilor la adolescente a crescut  rapid prin politici care:
– au promovat educatia sexuala, plus rata BTS (2004)
Official figures reveal that teenage pregnancies rose in Britain by an annual rate of 800 from 38,439 in 2001 to 39,286 in 2002, despite the £15 million being spent to counter the situation. The pregnancies led to 17,682 of the children being aborted in 2001.
The number of cases of sexually transmitted diseases has also risen by an alarming 62 percent between 1997’s 25,143 cases and 2002’s 40,821 cases.
 
–       s-au administrat contraceptive, pentru baieti si fete de la 11 ani, fara acordul parintilor (2006):
“There are some school nurses who are not allowed to give out aspirin or put plasters on children without their parents’permission, added Life chairman Jack Scarisbrick.
 
– mai multe prezervative si prescriere contraceptive la cabinetul scolii (2011)
 
 
In statul Texas, (SUA),  ceea ce a dus la reducerea sarcinilor la adolescente  a fost  inchiderea facilitatilor afiliate cu Planned Parenthood, dupa cum au demonstrat-o statisticile departamentului de sanatate din statul Texas, intre 1997-2010. Scaderea a fost de la 43,6% sarcini la 1000 de adolescente intre 13-16 ani la 24,1% in 2010, 2 ani.
 Acest exemplu demonstreaza faptul ca Planned Parenthood/ SECS “evidence-based, comprehensive sex education” nu au efectele dorite asupra reducerii sarcinilor adolescentelor.
Obligativitatea accordului parintilor pentru un avort a redus avorturile adolescentelor  intre 15-17 ani cu 10-20%(Texas)
OS 3.3 Sanatatea mintala a populatiei
Punct d.
 
Introducerea  in studiu si terapie a urmatoarelor sindroame produse de avort:
 
A.    Sindromul sindromului de supravietuitor al avortului:
 
 
 
 
 
 
B. Sindrom post-avort la femei:
 
 
 
 
B.    Sindrom post-avort la barbati:
 
 
 Fara raspuns oficial.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s