Dezbaterea publica pe tema proiectului de Hotarare de Guvern privind Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 a Ministerului Sanatatii

Miercuri, 22 ian a.c., dezbatere publica (anuntata cu doua zile inainte pentru inscriere la luare de cuvint si inregistrarea materialului cu propuneri si obiectii!!) pe tema proiectului de Hotarare de Guvern privind Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 a Ministerului Sanatatii.

Au fost 12 interventii pentru diverse propuneri. Timpul alocat fiecaruia a fost de 3 (trei) minute. A intervenit si dr. Daniela Paun, ( Asoc. Pontes Vitae), cu un material bine documentat.

Am prezentat obiectiile si propunerile venite din partea mai multor asociatii, cuprinse intr-un material amplu care a fost inregistrat la MS.

Printre solicitarile noastre, toate in legatura cu articolele din HG, au fost si acelea de:
1. Stopare a oricarei finantari publice pentru produse contraceptive;

2. Informarea corecta si onesta a femeilor cu privire la efectele secundare nocive pe care le au contraceptivele;
3. Consultarea Comisiei Nationale de Bioetica a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale in privinta eticii administrarii contraceptivelor;
4. Dezvoltarea unui mecanism institutional pt. sprijinul femeiii insarcinate si familiei acesteia, cu precadere in cazul sarcinilor cu dg. nefavorabil, in asa fel incit sarcina sa poate fi dusa la bun sfirsit si copilului sa-i fie asigurata o existenta pe cit posibil apropiata de normal;
5. Eliminarea notiunii de „avort terapeutic” atunci cind se discuta despre diagnosticul nefavorabil al nenascutului, avind in vedere ca acest act nu poate avea caracter terapeutic/vindecator;
6. Crestera implicarii parintilor si familiei in educarea tinerilor adolescenti cu privire la viata intima si „sanatatea reproducerii” si reducerea rolului pe care Statul il are in aceasta privinta.

Amintesc un fragment din raspunsul pe care l-a dat dl. Adrian Pana, secretarul de stat in Minist. Snatataii: ” Minist. Snatatii promoveaza cresterea copilului in mediul sanatos, promoveaza ca sarcina sa fie dusa la bun sfarsit, dar, pe de alta parte, nu intervine in DREPTUL FUNDAMENTAL PE CARE FAMILIA SAU FEMEIA IL ARE REFERITOR LA CE ANUME TREBUIE SA FACA CU CORPUL EI. Nu discriminam pe absolut nimeni….Pacinetii au drepturi egale si COPILUL NENASCUT ARE SI EL ASEMENEA DREPTURI.”
De asemenea, printre unele afirmatii pozitive, dar unele si discutabile, dl. Victor Olsavszky, a declarat:

„FEMEIA TREBUIE SA FIE INFORMATA, EA DECIDE CE FACE CU CORPUL EI. Informarea incepe de la o varsta frageda. Nu putem sa abordam probleme de sexualitate doar de la o varsta in sus.”

Comentariul meu: Da, domnilor doctori, daca vorbiti despre drepturile de decizie ale femeii, cu o conditie: sa nu fie vorba despre uciderea nenascutului din pantecele femeii-mame!

dr. Maria Dunca-Moisin

presedinta Asociatiei Medicilor Catolici din Bucuresti

http://www.ms.ro/?pag=23&id=13098

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s